Pages

onsdag 25 januari 2012

Skandalkommuner saknas inte...

Jag har tidigare skrivit om medias snedvinklade rapportering kring missförhållanden inom äldreomsorgen. Av någon anledning valde man i höstas att rapportera kring ett antal händelser som påståtts ha hänt vid företaget Caremas olika boenden runt om i landet. De allra flesta av dessa händelser visade sig inte alls vara på det sätt som tidningarna beskrev, och vissa hade till och med aldrig hänt. Det gick så långt att en av tidningarna, Expressen, gjorde en liten förlåt-mig artikel där man skrev om "baksidan av drevet", men samtidigt urskuldrade sig med att Carema borde ha framfört sin version bättre, då kanske rapporteringen skulle ha blivit annorlunda. F-n trot.

Exempel på skandalkommuner saknas dock inte, tack vare facebook och alla mina vänner där så finner jag näst intill dagligen nyheter runt om i landsortspressen som beskriver missförhållanden inom äldreomsorgen. Men oerhört få av dessa skrivs det om i riksmedia.

Det senaste fallet i raden kommer från Nordanstigs kommun där Socialstyrelsen kraftigt kritiserar boendet dels för att personalen satt i system att stänga av de boendes larm för att minska stressen, dels för att de blundat för detta missförhållande. Kan någon se rubrikerna på löpsedlarna ifall detta hänt i ett boende drivet av Carema?

Mediernas logik har under hösten varit att driftsformen har varit orsaken till missförhållandena inom de fall de rapporterat om. Är det därför de inte rapporterar om alla de fall som kommer fram i kommunalt driven äldreomsorg? Att de då med samma logik måste hävda att det är kommunerna som är problemet inom äldreomsorgen?

Helahälsingland.se, Medias rapportering är den stora skandalen inte Carema,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar