Pages

måndag 23 april 2012

Tror Aftonbladets Marcus Leifby att Alberto Contador är oskyldig till doping?

Läser på Aftonbladet.se att sportkrönikören Marcus Leifby tycker att den forne simmaren Gunnar Larsson betedde sig respektlöst i förra avsnittet av Mästarnas Mästare och tycker även att det inte finns någon anledning att tvivla på Linda Haglunds oskuld i dopingfrågan. Bland annat skriver han så här:
Linda Haglund var 25 år när hon utnyttjades och lurades av ett as. Hon blev lämnad ensam.
Hennes karriär, den som varit en så stor del av hennes liv, slogs i spillror. Det hade varit lätt att fly, ge upp, erkänna, be om ursäkt eller, för den delen, be alla dra åt helvete.

Jag blir alltid lika imponerad när svenska journalister alltid tycks ta svenska idrottare i försvar mot dopinganklagelser. Typiskt svenskt och typiskt naivt. I detta fall finns tydligen ett försvar för Haglund, hon var bara 25 år och hon blev lurad av ett "as". Ok har vi hört den bortförklaringen förr från idrottare som testats positivt för doping?

Sedan fortsätter Leifby:
Men Haglund bet ihop, tog fajten, slogs för att rentvå sitt namn, kämpade för att ta sig tillbaka och har stått fast vid sin historia i 31 år nu. Hon har aldrig vikt en tum. Finns det då fortfarande anledning att tvivla, ifrågasätta och indirekt också döma? Jag tycker inte det, men det tycker Gunnar Larsson – och det tycker jag är respektlöst.
Eftersom Haglund i 31 år stått fast vid sin version tycker alltså inte Leifby att det finns anledning att tvivla. Med det argumentet måste han i konsekvensens namn även anse att det inte finns någon anledning att tvivla på cyklisten Alberto Contadors oskuld. I fallet med Contador finns ytterligare en likhet med Linda Haglund, Leifby igen:
"Den gör ont att lyssna på och mitt uppe i denna sorgliga historia satt Gunnar Larsson – och tvivlade. Det var fräckt, på gränsen till befängt. Haglund friades av svenska friidrottsförbundet men den internationella motsvarigheten vägrade att häva den 18 månader långa avstängningen."
Även Contador friades av sitt nationella förbund för att sedan fällas av det internationella. Så frågan till Leifby är om han tycker det är fräckt och på gränsen till befängt ifall man tror att Contador är skyldig till doping? Till sist kan jag även konstatera att Contador var 27 år då han åkte fast för doping, och om nu åldern har betydelse, vilket det verkar ha för Marcus Leifby, så finns även här en likhet med Linda Haglund.

AB1, AB2

0 kommentarer:

Skicka en kommentar