Pages

tisdag 6 mars 2012

Jämställdheten inom Vasaloppet

Expressen försöker i en artikel idag skapa ett jämställdhetsproblem inom Vasaloppet. Med följande ingress inleds artikeln:
Nio mil - men ingen bil. Vibeke Skofterud krossade damrekordet på Vasaloppet - men blev blåst på bilpremien som Jörgen Brink fick för sitt rekordlopp.
Sedan fortsätter artikeln:
Om två dagar är det den 8 mars - alltså internationella kvinnodagen. Vibeke Skofterud fick frågan om vad hon hade för associationer till kvinnodagen för ett tag sedan, och svarade: – Jag tycker att jämställdhetsarbetet har kommit väldigt långt. Men så kom Vasaloppet.
Läser man artikeln något djupare hittar man dock förklaringen till detta:
Per Strid, informationschef för Vasaloppet, tycker nämligen att Skofterud ska köra både Tjejvasan och Vasaloppet nästa år. Då har hon chansen att vinna den där bilen - eftersom det finns en bilpremie i Tjejvasan.
Expressen försöker alltså skapa bilden av ett ojämställt vasalopp eftersom bästa kvinna vid söndagens Vasalopp inte vann en bil. Men man kan faktiskt vända på det och påpeka att det snarare är ojämställt mot de manliga deltaganden. Hur då? Jo eftersom det finns ett särskilt Vasalopp där endast kvinnor får delta och vinsten är en bil medan det inte finns motsvarande för männen annat än det stora Vasaloppet över nio mil. Kvinnor och män har samma möjligheter att vinna en bil i det loppet, men endast kvinnor i ytterligare en tävling.

Nu invänder naturligtvis en del med att säga att kvinnor aldrig kommer att kunna vinna det stora Vasaloppet och att det därför är rätt att det finns ett särskilt lopp för damerna, med ett eget pris. Och i detta kan de ju ha rätt, men i så fall borde man kanske skrota Tjejvasan och överföra priset till bästa dam i stora Vasan. Då är ju problemet löst.

Eller så kan man hänvisa till de riktigt militanta feministerna som hävdar att könet är en social konstruktion och fortsätta med endast ett pris i Vasaloppet, oavsett kön. Men eftersom att jag är övertygad om att det faktiskt finns biologiska skillnader mellan könen så tycker jag idéen med att skrota Tjejvasan är den bästa och sedan ha två vinster i det riktiga och långa Vasaloppet.

Expressen,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar