Pages

måndag 12 mars 2012

Det republikanska partiet är intet splittrat

Jag vet inte hur många reportage och nyhetsinslag jag sett i Svt, Tv4 och de svenska tidningarna den senaste tiden som antingen kommer med ett påstående eller ställer frågan om hur splittrat det republikanska partiet är och att de är alldeles för konservativa för att kunna utmana sittande president Obama. För mig som följer amerikansk media och opinionsundersökningar finns knappast fog för en sådan svensk vinkling.

Senast ut i raden är Svt:s Agenda som i söndagens program ställde just frågan om huruvida det republikanska partiet blivit för extremt för att utmana Obama.
Ärkekonservative Rick Santorum fortsätter kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Har partiet blivit för extremt för kunna utmana Obama?
Senaste opinionsundersökningen från det tillförlitliga Rasmussenreports.com motsäger detta mycket tydligt.

Där leder båda de republikanska kandidaterna Romney och Santorum i match-up polls mot Obama. När Romney ställs mot Obama vinner han med 48% mot 42%, och när Santorum ställs mot Obama vinner han med  45% mot 44%. Det är heller inte första gången som de två republikanerna vinner i match-up polls mot Obama.

Om splittringen vore så stor som svenska medier och analytiker vill påskina skulle knappast båda toppkandidaterna till att bli republikanernas kandidat vinna i dessa match-up polls. Detta blir än tydligare när man tittar på hur stort stöd Romney respektive Santorum får hos de republikanska väljare. Där har för närvarande Romney stöd av 83% medan Santorum stöds av 77%.

Att fortsätta hävda att det republikanska partiet är mycket splittrat visar nog snarare på en del journalisters och politiska bedömares egna förhoppningar om att Obama skall lyckas vinna igen. Det är nämligen inte helt ovanligt att den demokratiska kandidaten utmålas som den säkra segraren, fram till valnatten då alla står helt frågandes till hur amerikanarna återigen kunde välja en republikansk president.

rasmussenreports.com,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar